Herois i Superherois catalans

Herois i superherois catalans. Catalunya. Timbaler del Bruc, Drac català, Capità Enciam, Massagran…

Els superherois de ficció catalans són una part relativament poc coneguda del món dels còmics i els herois. No obstant això, hi ha una petita però entusiasta comunitat de creadors de còmics que han creat alguns herois catalans icònics i interessants. Ens agradaria veure més heroïnes. A veure si amb el temps algun dibuixant s’anima. Tots seguit, presentem una llista de superherois catalans i una breu descripció dels seus poders i característiques.

Drac Català

Aquest és el primer intent que es fa de publicar un còmic d’acció i aventures amb un heroi genuïnament català. El primer àlbum vol dur el nom de “Gènesi”. i estarà ambientat a Barcelona i al Tibet.
El jove barceloní Albert Roure participa en una expedició de muntanyisme a l’Himàlaia, on tot l’equip serà víctima d’una allau i ell, l’únic supervivent.
Però, desaparegut i donat per mort, desperta dins d’una cova en mans d’un orde secret de monjos guerrers.
Un món desconegut de màgia i misteris s’obrirà davant seu, tot capgirant el curs de la seva vida i obligant-lo a prendre una decisió existencial sobre el seu propi futur ben diferent del que tenia reservat per la família.
Al còmic hi ha molta acció urbana, aventures i misteris tibetans, malles de coloraines, poders místics i arts marcials, tragèdia i humor autoparòdic ben dossificat, homenatges a Marvel i DC, una cap de policia dura i amb males puces, paraulotes d’allò més nostrades, transvestits simpàtics i lluitadors, germandats racistes amb malvats supervitaminats i referències culturals properes. Si li vols donar suport, pots visitar la pàgina de Verkami del projecte Drac Català:

Superherois catalans
Herois catalans
Còmic
Drac català

Capità Catalunya

Drac Català va néixer amb el nom de Capità Catalunya, però molt aviat el va canviar pel de Drac Català. Va ser el primer heroi autòcton català, a semblança dels seus homòlegs, els superherois dels Estats Units d’Amèrica.

Capità Catalunya
Superherois catalans
Herois catalans
Còmic
Drac català

Article recomanat:

El capità Enciam

Superherois catalans
Herois catalans
Capità enciam

Heus aquí un superheroi que molts catalans recorden amb nostàlgia i quan senten el seu lema “Els petits canvis són poderosos” saben perfectament de qui parlem: ni més ni menys que del Capità Enciam! El Capità Enciam va ser un personatge de ficció, creat a mitjans dels anys noranta per TV3. Encarnat per Pep Parés, el Capità Enciam va protagonitzar 66 episodis d’aproximadament 3 minuts de durada en els que conscienciava els telespectadors sobre les utilitats del reciclatge i i altres temàtiques com: la natura, el lleure, els residus , l’aigua, l’energia, i la contaminació, tot parodiant amb humor els superherois de còmic. Aquí teniu un vídeo que a molts i moltes els transportarà als anys 90:

El Timbaler del Bruc

Isidre Lluçà i Casanoves, nascut a SantPedor (Bages) i més conegut com el timbaler del Bruc, és el protagonista de la llegenda que té el seu origen l’any 1808 durant la Guerra del Francès

herois catalans
superherois catalans
heroïnes catalanes
superheroïnes catalanes
El Timbaler del Bruc

La importància de les batalles del Bruc és que van trencar amb el mite de la imbatibilidad de l’exèrcit de Napoleó.

herois catalans
superherois catalans
heroïnes catalanes
superheroïnes catalanes
El Timbaler del Bruc

El Diari de Manresa del 26 de setembre de 1808 explica els fets d’una manera (“només amb les seves pròpies forces, sense cavalleria, artilleria ni cap militar que els dirigís… “) que seria l’embrió de la creació de la llegenda respecte a la lluita d’un poble desarmat davant del gran exèrcit invasor. Ja el 1809 l’historiador Cabanes escriu sobre un noi de Sampedor erigit en general en cap i posteriorment es va dir que era Isidre Lluçà i Casanoves, que utilitzava un tambor de les confraries.


Doncs bé, diu la llegenda que la reverberació del so del tambor en xocar amb les parets de Montserrat va fer creure que el nombre de soldats espanyols era molt superior al que realment hi havia.

Anarcoma

Anarcoma és un personatge creat pel dibuixant català Nazario Luque Verau i destinat a un públic adult. Anarcoma viu en el barri del Raval de Barcelona i lluita contra el mal que amenaça els seus habitants. Anarcoma té la capacitat de convertir-se en fum i desplaçar-se a través de les ombres.
Ha passat molt de temps des que Anarcoma, el detectiu travestí, veiés la llum en les pàgines de la premsa més insolent dels primers anys 80. Però el mite continua esgarrapant el paviment amb els seus talons d’agulla… Meitat Humphrey Bogart, meitat Lauren Bacall, Anarcoma patrulla els baixos fons d’una urbs desapareguda, inquietant i eixelabrada.

Superporc

El Superporc és un personatge de còmic que apareix en la col·lecció Bitmax & Co, escrita per Jaume Copons i il·lustrada per Liliana Fortuny. Es tracta d’un porc que es creu un superheroi, però que en realitat no té cap superpoder i només causa problemes als seus amics. En Bitmax, el protagonista de la sèrie, intenta ajudar-lo a acceptar-se com és i a trobar el seu lloc al món. En Superporc està convençut que és un superheroi. El problema és que no té cap superpoder i s’està convertint en un perill per als altres i per a ell mateix. Cal que en Bitmax l’ajudi!

Super Llopis

Super Llopis
Superherois catalans
Herois catalans
Còmic

Super Llopis: Creada pel dibuixant Juan López Fernández (nascut a Barcelona el 1936), Superllopis (en castellà Superlópez) és un personatge icònic dels còmics espanyols. El seu nom real és Juan López, un treballador d’oficina normal que es transforma en Superllopeis gràcies a una píndola alienígena. Superllopis té superforça, velocitat i invulnerabilitat, i utilitza els seus poders per lluitar contra el crim i altres amenaces.

Massagran

Massagran
herois i superherois catalans
Superherois catalans
Herois catalans
Còmic

Més que un superheroi, en Massagran va ser un heroi per a tota una generació. En Massagran és un personatge de ficció protagonista del llibre Les aventures extraordinàries d’en Massagran d’en Josep Maria Folch i Torres. A partir de l’obra original, el mateix Folch i Torres va fer dues obres de teatre: En Massagran a la brasa (1913) i Les aventures d’en Massagran (1920). Aquesta darrera va tenir una versió lírica amb música d’Adrià Esquerrà, que es va estrenar al Teatre Romea de Barcelona el 12 de febrer de 1920. Anys a venir, el personatge donaria lloc a una col·lecció de còmics, guionitzats per Ramon Folch i Camarasa, fill d’en Josep Maria Folch i Torres, i dibuixats per en Madorell que es basava en les il·lustracions que n’havia fet en Junceda. Aquestes històries van veure la llum i tots els àlbums es van anar publicant per lliuraments a la revista Cavall Fort. Imatge: fotografia d’un pin d’en Massagra

https://youtu.be/BXFQANgWnsA

Encara que els superherois catalans no són tan coneguts com els seus homòlegs de DC o Marvel, aquesta llista demostra que hi ha molts personatges interessants i creatius que han estat creats per dibuixants i autors catalans. Vés a saber… potser en un futur proper d’altres superherois catalans apareixeran als còmics i guanyaran popularitat mundial.

Esperem que t’hagi agradat la publicació Herois i Superherois catalans.Si coneixes altres (super)herois o (super)heroïnes de Catalunya, no dubtis a comentar-nos-ho. Gràcies i fins aviat!

Fes clic a la imatge de sota i descobreix tots els articles de Els Ximplets! Samarretes, bosses, dessuadores, tasses i tota mena de regals d’allò més nostrats.

2 thoughts on “Herois i Superherois catalans”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *