Bon vent i barca nova!

Definició, exemples, origen, traducció a altres idiomes i il·lustracions.

modismes catalans en anglès

Significat i exemples de Bon vent i barca nova

Diem “bon vent i barca nova” a algú —o a una situació o institució
indesitjable — que no ens sap gens de greu de perdre de vista, que deixi de formar part de la nostra vida o que, simplement, volem que ens deixi de tocar allò que no sona.

Origen de Bon vent i barca nova

L’expressió sembla que té un origen més aviat funest. La vida transcorre per l’aigua. La barca és la metàfora d’un fèretre. Així, si fa no fa, vindria a ser un comiat gens trist d’un fèretre que se’n va aigües enllà.

Exemples

Sembla que el fatxenda de l’àtic es canvia de pis. Bon vent i barca nova!

Ja n’estic tip d’aquesta feina. Demà mateix la deixo. Bon vent i barca nova!

Bon vent i barca nova en anglès

En anglès se sol dir “Have a nice life!” o “Have a good life!” d’una manera irònica a algú que no et sap gens de greu de perdre de vista, ans al contrari. Una mica com un “Au, vinga, que vagi bé” pronunciat amb to irònic o sarcàstic. Si volem dir la traducció literal en anglès, seria “Fair wind and new boat”.

Bon vent i barca nova en francès

En francès també tenim dues opcions: C’est ça, le bonjour chez toi! i Au plaisir de ne plus te revoir! (literalment: així és, el bon dia a casa teva! i És un plaer no tornar-te a veure). Si volem dir la traducció literal en francès, seria “Vent favorable et nouveau bateau”.

Bon vent i barca nova en castellà

Una expressió castellana que ve al cas és “¡lárgate con viento fresco!“, si bé en un registre més col·loquial podríem dir “Anda, vete por ahi” o “¡Que te den!”, o fins i tot “¡Que te den morcilla!”.

bon vent i barca nova en castellà 
bon vent i barca nova en espanyol

Però a tu més aviat et diem “A reveure!” amb els millors desitjos, de tot cor. Gràcies per visitar el bloc Tocat del Bolet! Si voleu fer algun comentari, endavant les atxes!

Bon vent i barca nova

Publicacions recomanadestreure de pollegueran’hi ha per llogar-hi cadiressomiatruitesarribar i moldrefigues d’un altre paner, estar tocat del bolet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *