Els ‘4 quartos’, la moneda de Barcelona en plena ocupació francesa

Numismàtica catalana. Els ‘4 quartos’.

La moneda de ‘4 quartos’

Les monedes de quatre quartos van ser emeses a Barcelona durant l’ocupació francesa en el context de la guerra del francès, és a dir, entre 1808 i 1814. Malgrat que en els catàlegs apareix moltes vegades que van ser iniciativa de Josep I Bonaparte, la veritat és que van ser unes monedes encunyades per ordre del compte de Baleta. Per tant, eren iniciatives locals. Va ser l’ajuntament de Barcelona, que en veure que no hi havia prou moneda menuda, va decidir emetre moneda de coure. Els francesos només van donar el permís per emetre-les, però el disseny i la fabricació van ser del tot locals. A l’anvers hi posava ‘En Barcelona’ i l’any d’encunyació i al revers hi apareixia l’escut de Barcelona amb adorns vegetals (fulles d’alzina).

Hi havia monedes de mig quart, d’un quart, de dos quarts, essent el valor més gran el de ‘4 quartos’. La de 4 quartos és la més abundant, i les més petites costen més de trobar.

mig quarto
medio cuartos
moneda
numismàtica
Napoleó
col·leccionisme
col·lecció
Barcelona
Catalunya
monedes catalanes
guerra del francès
Moneda de ‘mig quarto’
quatre quartos
cuatro cuartos
moneda
numismàtica
Napoleó
col·leccionisme
col·lecció
Barcelona
Catalunya
monedes catalanes
guerra del francès
Moneda de ‘4 quartos’, 1809.

Context històric: la guerra del francès


Barcelona va ser ocupada per les tropes franceses el 12 de febrer de 1808. La insurrecció de maig/juny de 1808 va provocar certa escassetat monetària i va empitjora els problemes de subministrament, tot obligant les autoritats de la ciutat a obrir un taller (o seca). Barcelona es manté ocupat fins al 30 de maig 1814.
La Guerra del Francès (també coneguda com a Campanya d’Espanya, Guerra de la Independència Espanyola, o Guerra Peninsular) va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que va començar el 1808 amb l’entrada de les tropes napoleòniques, i que va arribar a la seva fi el 1814, amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder. El motiu de fons era la pretensió de Napoleó d’instal·lar el seu germà Josep Bonaparte al tron espanyol després de les abdicacions de Baiona.

Seca

Sembla que van ser encunyats a l’edifici de la Seca de Barcelona. La seca és la casa o taller on es fabiquen les monedes. L’Antic edifici de la Seca es troba a Barcelona, dins de l’illa de cases entre els carrers Flassaders (40-40A), Seca (2A, 2B i 2C) i Mosques (9-11), molt a prop de Santa Maria del Mar i el mercat del Born.

Valor numismàtic

La moneda de 4 quartos (coneguda també com la de Josep I Bonaparte, del 1808-1814) pertany al catàleg de monedes de Catalunya. És una moneda que si ve costa de trobar als mercats, es pot comprar amb certa facilitat a col·leccionistes, numismàtiques o a fires especialitzades.
Quan valen les monedes de 4 quartos? Com veieu a la taula, el preu oscil·la entre els 1,00€ i els 250,00€ en funció de l’estat de conservació. Aquest preu es fixa en funció de l’oferta i la demanda en el món del col·leccionisme, per tant, pot anar variant.

Fitxa numismàtica

Nom:4 quartos (Josep I Bonaparte)
Categoria:Borbons
Forma:Rodona
Material:Coure
Pes (g):9,20 g
Diàmetre (mm):29,00 mm
Cantell:Acordonat
Preu:Entre 1,00€ i 250,00€ (en funció de l’estat)

Aquí podeu consultar-ne la fitxa del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Expressió ‘quatre quartos’

L’expressió ‘tenir quartos’ ve d’aquesta moneda.

Aquesta gent han fet molts de quartos!

L’expressió, ja una mica en desús ‘amb tots els quatre quartos’ és una locució adverbial que significa absolutament, a fons, al cent per cent, amb tots els ets i uts, cent per cent, del tot, completament, complidament, plenament, sense faltar-hi res, totalment

Esperem que aquesta publicació t’hagi agradat. Si saps més detalls sobre aquesta moneda, no dubtis a compartir-los als comentaris.

Serveis de traducció
Serveis de copywriting
Traduccions numismàtica
Traduccions numismàtiques
col·leccionisme
numismàtica
notafília
subhastes
catàlegs
llibres
revistes

Si t’ha agradat aquesta publicació, potser t’interessarà:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *