La Samfaina

Què és la Samfaina?

La samfaina és un plat d’allò més nostrat, conegut per la seva riquesa en verdures i el seu sabor intens. Es tracta d’un guisat fet a base de verdures com l’albergínia, el carbassó, el pebrot i el tomàquet, tot sofregit amb ceba i all en oli d’oliva. Aquest plat és molt versàtil i es pot servir tant com a acompanyament de carns i peixos com a plat principal. La samfaina és sovint comparada amb altres plats mediterranis similars, com el pisto manxec espanyol, la ratatouille francesa o la caponata siciliana

Origen de la Samfaina

La samfaina és un plat típic de la cuina mediterrània, on les verdures fresques i de temporada són protagonistes. La paraula “samfaina” prové del terme català “samfònia”, que al seu torn deriva del llatí “symphōnĭa”, que significa simfonia, una etimologia que reflecteix la combinació harmoniosa de sabors i textures que caracteritza aquest plat

La samfaina es va popularitzar a Catalunya especialment a partir del segle XIX, quan es va començar a documentar en reculls de receptes i llibres de cuina. Tot i que les verdures utilitzades poden variar segons la regió i la temporada, els ingredients bàsics com l’albergínia, el carbassó, el pebrot i el tomàquet són constants. Als Països Catalans també es coneix amb altres noms com “pebrereta” o “mullador”

Com es Prepara la Samfaina

La preparació de la samfaina és relativament senzilla, però requereix temps i paciència per aconseguir el sabor i la textura ideals. Tot seguit detallem una recepta tradicional de samfaina:

Ingredients:

1 albergínia
1 carbassó
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
2 cebes
3-4 tomàquets madurs
2-3 dents d’all
Oli d’oliva verge extra
Sal i pebre al gust
Herbes aromàtiques (opcional): farigola, romaní, llorer

Instruccions:

Preparació de les Verdures:

Renta i talla l’albergínia i el carbassó a daus d’aproximadament 1,5 cm.
Talla els pebrots a trossos similars.
Pela i pica finament les cebes i els alls.
Ratlla els tomàquets o talla’ls a daus petits.

Sofregit de les Verdures:

En una paella gran, escalfa un bon raig d’oli d’oliva a foc mitjà.
Afegeix els alls picats i sofregeix-los fins que comencin a daurar-se.
Afegeix les cebes picades i cuina-les fins que estiguin transparents.
Incorpora els pebrots i cuina’ls durant uns 10 minuts, remenant de tant en tant.

Afegeix l’Albergínia i el Carbassó:

Afegeix l’albergínia i el carbassó a la paella i cuina durant uns 15-20 minuts, fins que les verdures estiguin tendres.
Si cal, afegeix una mica més d’oli d’oliva per evitar que les verdures s’enganxin.

Incorpora el Tomàquet:

Afegeix els tomàquets ratllats o tallats a daus a la paella.
Condimenta amb sal, pebre i les herbes aromàtiques al gust.
Cuina a foc lent durant uns 20-25 minuts, fins que el tomàquet s’hagi reduït i les verdures estiguin ben integrades.

Toc final:

Remena ocasionalment per assegurar-te de que les verdures no s’enganxin al fons de la paella.
La samfaina ha de quedar amb una textura melosa, però no massa líquida.

Serveix:

La samfaina es pot servir calenta o a temperatura ambient, com a acompanyament de carns com el porc, el conill o el pollastre, o de peixos com el bacallà o la tonyina.

També es pot utilitzar com a farciment per a coques o com a base per a altres plats.

Ja ho veus: la samfaina és un plat que destaca per la senzillesa i la seva capacitat per ressaltar el sabor natural de les verdures. És una recepta que es pot adaptar fàcilment a les preferències personals i als ingredients disponibles, i que la fa adient per a qualsevol època de l’any.

Si t’ha agradat aquesta publicació, potser també t’interessarà…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *