Els 15 accents diacrítics i com recordar-los tots fàcilment

La reforma dels accents diacrítics

Avui a Tocat del Bolet és un “dia crític”, ja que parlarem dels accents diacrítics, la reforma dels quals va aixecar molta polseguera. L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va decidir el 2016 eliminar la majoria dels accents diacrítics, i deixar-ne només 15 dels 150 que existien anteriorment. Això va marcar un abans i un després, i molta gent encara avui no s’hi acaba d’acostumar. Més d’un i d’una va treure foc pels queixals… però ben mirat, va ser una decisió presa amb un criteri raonable. Era obvi, però, que caldria un temps d’adaptació. Aquella decisió, presa fa vuit anys, va arribar al final de la seva moratòria el 2021 i ja fa temps que és definitiva. L’objectiu principal d’aquella reforma va ser simplificar l’ortografia catalana, fer-la més accessible per a tothom. Amb tot, l’IEC permet un ús “discrecional” dels diacrítics en casos concrets on el context no permeti deduir el significat de la paraula.

Quins diacrítics es mantenen?

Els 15 accents diacrítics que romanen són: és (verb), són (verb), (verb), (verb), (substantiu, part del cos), món (substantiu, planeta terra), pèl (substantiu, filet que cobreix el cos), sòl (substantiu, terreny), déu (substantiu, deïtat), vós (pronom), (adverbi, afirmació), més (adverbi, +), ús (substantiu, usar), (adverbi, ✓), què (pronom, ?).

Com puc recordar els accents diacrítics?

De fet, si ho penses bé, no és tan complicat. Ara només n’has de recordar 15. Dit això, la nostra memòria funciona per associació d’idees i no tant per memorització de dades inconnexes. Per tant, si els utilitzem tots en una història, els recordarem molt més fàcilment. És un truc mnemotècnic molt conegut. És bo que aquesta història l’hagis creat tu, perquè així te la fas més teva i et serà més fàcil de recordar, però per a que vegis com funciona, aquí te n’oferim un exemple:

accents diacrítics
llengua catalana
ortografia

Trucs mnemotècnics

És un dia assolellat en un petit poble del món. La Maria, que el pèl llarg i brillant, camina pel sòl del jardí amb una flor a la . Ella sempre diu que el jardí és el seu lloc preferit perquè li dóna pau i tranquil·litat.
En aquest poble, hi ha un vell savi que tothom respecta. Ell és conegut com el Déu de la saviesa. Un dia, la Maria va decidir anar a veure’l per fer-li una pregunta que li rondava pel cap:
“Què és per vós el més important a la vida?”
El savi, amb un somriure amable, li va respondre: “El més important és l’ús que fas del teu temps i com tractes els altres. que ets una persona de bon cor, Maria. Recorda sempre fer el i ajudar els altres.”
La Maria va assentir amb el cap i va dir:
“Sí, ho entenc. Gràcies per la vostra saviesa.”
Des de llavors, la Maria va viure la seva vida amb més consciència i gratitud; sabia que cada petit acte de bondat un gran impacte en el món.

O, si t’hi atreveixes, ho pots intentar amb un sol paràgraf o una sola frase! Per exemple:

, què voleu que us digui: “molt bé que vós sou una persona que el pèl brillant i el cor més gran del món, no són paraules buides… i és per això que el vostre ús de la per fer el és com un regal del déu que camina pel món i trepitja el mateix sòl que nosaltres”.

Curiosament, com més inversemblant és la història o la imatge, més fàcil és de recordar. Això sí: és important que cadascú creï la seva pròpia història, o la seva pròpia frase.

****

I fins aquí el truc per a recordar els accents diacrítics. Esperem que en facis un bon ús 🙂

regals en català
samarretes

A Tocat del Bolet hi trobaràs un munt d’expressions catalanes, dites, frases fetes, acudits, microrrelats… tot en català. No t’ho perdis!

Si t’ha agradat aquesta publicació, potser t’interessarà…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *