Banderes catalanes

Què signifiquen les diferents banderes catalanes?

Una guia pràctica per entendre les diferents banderes catalanes

El poble català és amable, de mentalitat oberta i estima la democràcia i els drets fonamentals. Els catalans, per molt diversos que siguin, se senten molt orgullosos de la seva cultura i història. Tenen un llarg historial de resistència contra la repressió, l’absolutisme i el feixisme i, malgrat tots els embats, perviuen més forts i convençuts que mai.

Els catalans —en manifestacions pro-democràcia i independentistes, als seus vehicles o als seus balcons— mostren amb orgull les seves banderes … Però, ves per on, semblen ben diferents! Colors dispars, patrons i dissenys variats … Què volen dir tots aquests símbols? Esbrinem-ho!

El moviment independentista és inclusiu i radicalment democràtic; reuneix persones de tots els àmbits i d’ideologies diferents que coincideixen en dos principis bàsics: el poble català mereix el dret a decidir el seu futur i cal garantir els drets fonamentals. Aquesta heterogeneïtat es reflecteix en les diferents banderes (no totes necessàriament independentistes). Tot seguit, es mostren les principals banderes (i d’altres no tan conegudes) que us podeu trobar:

La senyera

Aquesta és la bandera oficial de Catalunya i una de les més antigues que encara es fan voleiar a Europa. No necessàriament independentista, però és la que veuràs als edificis públics i que figura als esdeveniments oficials. Hi ha alguns independentistes que, amb to sorneguer, l’anomenen “la bandera autonomista”, volent dir que està una mica estancada. És un símbol vexillològic basat en l’escut de la Corona d’Aragó, que consta de quatre franges vermelles sobre fons daurat.

L’estelada ‘blava’

Probablement és la més popular de totes les banderes catalanes i la que té un cromatisme més llampant. És de fet una bandera no oficial que normalment enarboren els partidaris de la independència per a expressar el seu desig d’una Catalunya independent i lliure. El disseny de l’Estelada, de Vicenç Albert Ballester, es va inspirar en les banderes cubanes i porto-riquenyes.

Aquesta bandera ha generat un gran mercendatge:

Per cert, aquí teniu la primera ‘estelada’, amb un rombe blau, l’antiga versió del disseny blau actual:

L’estelada ‘vermella’

La principal diferència respecte de l’estelada blava és el color de l’emblema. Però encara hi ha més coses que les que es veuen a simple vista. L’estelada “vermella” és la preferida entre els independentistes polítics d’esquerres, mentre que la “blava” és la preferida entre els independentistes nacionalistes.

L’estelada ‘negra’

Aquesta bandera va ser emprada pels soldats almogàvers catalans del segle XIV. Té la connotació, al contrari que la bandera blanca, de no rendició. Inclou una creu en forma d’x blanca en memòria de Santa Eulàlia, una de les patrones de Barcelona que va ser crucificada en aquest tipus de creu en forma d’x. Aquesta bandera va servir també per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió (conflicte europeu de principis del segle XVIII que va marcar profundament la història de Catalunya). Fes clic a sobre si vols comprar la bandera.

L’estelada ‘Verda’

Versió verda utilitzada per ecologistes i animalistes.

L’estelada anarquista

Bandera catalana independentista anarquista.

L’estelada ‘blanca’

Estelada utilitzada pel PSAN (1968-1977), el Moviment per a la Unificació Marxista (1977-1978), el Bloc Obrer català (1978-1982) i el Bloc d’esquerres per a l’alliberament nacional (1979-1982).

Estelada del moviment LGBT

Estelada del moviment de Lesbianes, Gais, Bisexual, Transexuals, intersexuals i queer…

Bandera republicana catalana

Bandera de la República Catalana per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre –també conegut pel numònim 1-O.

Altres variants

Publicacions recomanades:

Diada Nacional de Catalunya

Les 10 millors dites catalanes

D’on ve el pa amb tomàquet?

Expressions típiques catalanes il·lustrades

Versió en anglès d’aquest post: Catalan flags explained

Tocat del Bolet és un bloc que pretén promoure i compartir la cultura catalana a través de les seves expressions lingüístiques i culturals més típiques, d’una manera divertida i divulgativa.

Tocat del bolet a twitter amb nous acudits i mems!

Gràcies per lateva atenció. Esperem els vostres comentaris i preguntes. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *