🍄 Sobre aquest bloc

Tocat del bolet Ă©s un bloc que pretĂ©n fomentar i compartir la llengua i la cultura catalanes a travĂ©s de les seves expressions mĂ©s tĂ­piques, d’una manera amena i divulgativa.

Però el fet que sigui divertit, no vol pas dir que sigui un bloc de pa sucat amb oli. La nostra pretensiĂł no Ă©s ser un dels grans, perquè sabem que al pot petit hi ha la bona confitura. Ara bĂ©, som innovadors de mena i apostem per il·lustrar totes aquestes expressions. TambĂ©, per ajudar a compartir la nostra llengua amb els amics i amigues d’arreu del mĂłn, aportem expressions equivalents en altres idiomes. Poca broma! Al capdavall, com deia el capitĂ  Enciam, “els petits canvis sĂłn poderosos”.

tocat del bolet

Aquest bloc estĂ  pensat per a que el gaudeixin i comparteixin adults i menuts. Els mĂ©s grans trobaran informaciĂł tan curiosa com inèdita, i els petits, una manera divertida d’aprendre les nostres expressions mĂ©s tĂ­piques, i de pas expressions en altres idiomes com aquell qui res.

AixĂ­ que, tan si tens el catalĂ  com a primera o segona llengua, com si vols aprofundir en el seu coneixement, ets molt benvint/da. Ja hi pots pujar de peus!

Tocat del bolet

TambĂ© desitgem que sigui una eina Ăştil per a docents i que els permeti, d’una manera visual, mostrar als alumnes la riquesa i els matisos de la llengua.

El catalĂ  tĂ© mĂ©s parlants que idiomes com el danès, el finès o el noruec. MĂ©s de 9 milions de persones el parlen. N’hi ha per llogar-hi cadires!

Tots els camins duen a Roma… Com les altres llengĂĽes romĂ niques, el catalĂ  provĂ© del llatĂ­ que parlaven els romans que es van establir a HispĂ nia durant l’edat antiga. En realitat, enmig dels textos en llatĂ­, les primeres mostres de trets tĂ­pics del catalĂ  sĂłn del segle IX. És un idioma antic, que malgrat haver patit molts atacs i superat dictadures tan hostils com vulgars, avui estĂ  sa i estalvi i li falta ben poc per estar fresc com una rosa. Al capdavall, ha aportat al mĂłn paraules transcendentals com capicua i caganer. Ups, perdĂł, aquĂ­ potser ens hem emocionat massa i hem pixat fora de test.

origen de la paraula Catalunya. D'on ve la paraula Catalunya?

TambĂ© vol ser una eina per ajudar a trobar la traducciĂł de modismes, frases fetes i fins i tot renecs… que sĂłn l’essència del carĂ cter d’un poble, d’una gent… i traduir-los tambĂ© ajuda a internacionalitzar-los.

Aquest bloc el gestiona l’inimitable i totpoderĂłs Bolet Atòmic, amb l’ajut d’altres tocats del bolet. La nostra intenciĂł Ă©s no haver de recĂłrrer a la publicitat. Pel seu manteniment i difusiĂł caldran una sèrie de recursos (disseny grĂ fic, especialistes de SEO i SEM, il·lustradors, gestors de continguts…)

Tocat del bolet Ă©s un bloc profundament compromès amb la protecciĂł, la defensa i la difusiĂł dels drets fonamentals, molt especialment el de llibertat d’expressiĂł i d’opiniĂł, reconeguts com a drets humans en l’article 19 de la DeclaraciĂł Universal dels Drets Humans i respectada en els paĂŻsos democrĂ tics.

TambĂ© ens anima la protecciĂł de les llengĂĽes, especialment les llengĂĽes minoritĂ ries i regionals i donem ple suport a la Carta europea de les llengĂĽes regionals i minoritĂ ries. Una llengua, sigui gran o petita, Ă©s un tresor i forma part del patrimoni cultural de la humanitat. Quan mor una llengua, mor tota una manera d’entendre i concebre el mĂłn.

Moltes grĂ cies per la teva atenciĂł!