🍄 Sobre aquest bloc

Tocat del bolet és un bloc que pretén fomentar i compartir la llengua i la cultura catalanes a través de les seves expressions més típiques, d’una manera amena i divulgativa.

Però el fet que sigui divertit, no vol pas dir que sigui un bloc de pa sucat amb oli. La nostra pretensió no és ser un dels grans, perquè sabem que al pot petit hi ha la bona confitura. Ara bé, som innovadors de mena i apostem per il·lustrar totes aquestes expressions. També, per ajudar a compartir la nostra llengua amb els amics i amigues d’arreu del món, aportem expressions equivalents en altres idiomes. Poca broma! Al capdavall, com deia el capità Enciam, “els petits canvis són poderosos”.

tocat del bolet

A TDB hi trobareu també articles curiosos, mems, crítiques de llibres, tradicions catalanes, microrelats i acudits. També tenim una secció en anglès que ens ajuda a internacionalitzar la nostra cultura.

Així que, tan si tens el català com a primera o segona llengua, com si vols aprofundir en el seu coneixement, ets molt benvint/da. Ja hi pots pujar de peus!

Tocat del bolet

També desitgem que sigui una eina útil per a docents i que els permeti, d’una manera visual, mostrar als alumnes la riquesa i els matisos de la llengua.

El català té més parlants que idiomes com el danès, el finès o el noruec. Més de 9 milions de persones el parlen. N’hi ha per llogar-hi cadires!

Tots els camins duen a Roma… Com les altres llengües romàniques, el català prové del llatí que parlaven els romans que es van establir a Hispània durant l’edat antiga. En realitat, enmig dels textos en llatí, les primeres mostres de trets típics del català són del segle IX. És un idioma antic, que malgrat haver patit molts atacs i superat dictadures tan hostils com vulgars, avui està sa i estalvi i li falta ben poc per estar fresc com una rosa. Al capdavall, ha aportat al món paraules transcendentals com capicua i caganer. Ups, perdó, aquí potser ens hem emocionat massa i hem pixat fora de test.

origen de la paraula Catalunya. D'on ve la paraula Catalunya?

També vol ser una eina per ajudar a trobar la traducció de modismes, frases fetes i fins i tot renecs… que són l’essència del caràcter d’un poble, d’una gent… i traduir-los també ajuda a internacionalitzar-los.

Aquest bloc el gestiona l’inimitable i totpoderós Bolet Atòmic, amb l’ajut d’altres tocats del bolet. Pel seu manteniment i difusió caldran una sèrie de recursos (disseny gràfic, especialistes de SEO i SEM, il·lustradors, gestors de continguts…)

acudits en català
frases fetes
modismes
microrelats
llengua catalana
banderes catalanes

Tocat del bolet és un bloc profundament compromès amb la protecció, la defensa i la difusió dels drets fonamentals, molt especialment el de llibertat d’expressió i d’opinió, reconeguts com a drets humans en l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans i respectada en els països democràtics.

També ens anima la protecció de les llengües, especialment les llengües minoritàries i regionals i donem ple suport a la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries. Una llengua, sigui gran o petita, és un tresor i forma part del patrimoni cultural de la humanitat. Quan mor una llengua, mor tota una manera d’entendre i concebre el món.

Moltes gràcies per la teva atenció!