Els misteriosos bitllets de la República Catalana

Els curiosos bitllets de fantasia de la República Catalana

Avui ens fixem en una curiositat: un parell de bitllets de fantasia (cal no confondre’ls amb els bitllets emesos per la Generalitat de Catalunya durant els convulsos anys 1936 i 1938, dels quals ja vam parlar en una publicació anterior) que simulen ser de la República de Catalunya. Però d’on surten i per què es van fer?

Què són aquests bitllets?

Evidentment, no són bitllets reals, no són de curs legal, sinó més aviat una mena de creació artística destinada al col·leccionisme. Per tant, no són bitllets de circulació amb els quals es poden comprar béns i serveis. Els bitllets de fantasia dels quals parlem avui, de 5000 i 100 pessetes respectivament són els que veieu a les fotografies, però… d’on surten?
Si us pregunteu a què equivalen 5000 pessetes, es podria dir que són uns 30€; i 100 pessetes, uns 60 cèntims d’euro, tot i que insistim: no són bitllets de curs legal.

Bitlet Catalunya fantasia Salvador Dalí i Antoni Gaudí 5000 pessetes

Bitllet de 5000 pessetes on apareix Salvador Dalí a l’anvers i Antoni Gaudí al revers. D’un disseny acurat i amb filigranes força professionals. També hi podem veure la creu del Parc Güell i el valor facial expressat en pessetes (5000 pessetes).
Al revers, hi podem veure Antoni Gaudí amb la Sagrada Família. Hi predomina una tonalitat rosa.

Bitllet de 100 pessetes, on podem veure Francesc Macià a l’anvers. Al revers apareix la ciutat de Barcelona, concretament la plaça de Catalunya. La divisa també és la pesseta (en aquest cas, 100 pessetes). Hi predomina una tonalitat verda.

Bitlet Catalunya fantasia Francesc Macià 100 pessetes. Al revers apareix la ciutat de Barcelona, concretament la plaça Catalunya

La pesseta, una moneda d’origen català

Potser, a més d’un i d’una sorprendrà trobar-se la denominació monetària en pessetes. Bé, com ja hem comentat en aquest blog, el mot pesseta prové del diminutiu de peça (nom amb què es coneixien, des del segle xv, algunes monedes d’argent) i del català es va estendre a les altres llengües peninsulars. De fet, la primera peça amb el logotip ‘pesetas’ va ser encunyada, vés per on, a Barcelona, i era de “2 1/2 pesetas” (és a dir, de dues pessetes i mitja), el 1808, durant la dominació napoleònica. La moneda d’una pesseta es va encunyar l’any 1809. Més tard, també es va denominar així la moneda de dos rals.

D’on surten aquests bitllets?

Però qui emet aquests bitllets? Amb quina finalitat? No és fàcil seguir-ne el rastre, però després d’una mica d’investigació, us en podem fer cinc cèntims:

Bitllet de 5000 pessetes de la República de Catalunya

Pel que fa al primer bitllet, el de 5000 pessetes, hem pogut trobar la següent informació: Catalunya. Nota d’emissió privada. Assaig. Salvador Dalí. Antoni Gaudí. A càrrec d’Artista, Franck Medina. Microprint. Paper de seguretat amb marca d’aigua amb fibres multicolors activades UV. Anells Omron. ESPÈCIMEN UV. Edició limitada 1050 peces.
Ens apareix un nom: Franck Medina… buscant-ne informació, hem trobat el següent:

Franck Medina

Franck Medina és un talentós artista conegut per crear bitllets de fantasia captivadors i imaginatius.
Creiem que és de Luxemburg, però no hem pogut confirmar-ho del tot.

Sobre Franck Medina, hem pogut trobar aquest vídeo (molt cassolà, tot s’ha de dir) a Youtube:

Bitllet de 100 pessetes de la República de Catalunya

Pel què fa al segon bitllet de 100 pessetes, no n’hem pogut trobar gaire cosa, tret d’això:

Catàleg de bitllets: Banknote 100 Pessetes País: emissions de fantasia Sèries: Bitllets Gabris Codis de catàleg: Codis colnect GM-ESP-2017-100 Temes: Polítics Escultòrics Paisatges / Vies de ciutat Emès el: 20 de juny de 2017 Distribució: Fantasia Mida: 144 x 74 mm Composició: Paper Valor facial: 100 FFF – Fantasia Mintatge: 800 Puntuació: Precisió del 61%: Molt baixa Descripció: República de Catalunya

Bitllets de fantasia

El col·leccionisme de bitllets és conegut com a notafília, i està molt relacionat amb la numismàtica. Dins de la notafília, el col·leccionisme de bitllets de fantasia és una afició que se centra en la cerca i adquisició de bitllets imaginaris o no oficials. Encara que no són moneda de curs legal, aquests bitllets capturen la creativitat i la imaginació de certs col·leccionistes… i aquests bitllets s’han fet pensant sobretot en aquests col·leccionistes, tot i que també sembla que estan disponibles pel públic en general, si és que encara en queden (pel que veiem, no sembla pas que n’hi hagi gaires).

Si en trobeu més informació, si us plau, apunteu-la a comentaris. Estem intrigats. Gràcies!

Si t’ha interessat aquesta publicació, fes una ullada a:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *